top of page

Massage bij kanker

Deze vorm van massage is speciaal afgestemd op mensen die kanker hebben of hebben gehad. Volgens de Society for Oncology is massage bij kanker…`een aanpassing van bestaande massagetherapie technieken om zo een veilige en verantwoorde massage te kunnen geven`.

Wat gebeurt er met je lijf bij kanker

De diagnose kanker is op zich al heftig: je bent ineens patiënt. En de impact is enorm: je kunt veel stress ervaren, veranderingen in je leven, zowel op emotioneel als lichamelijk vlak. Behandelingen als chemotherapie, bestralingen, hormoontherapie e.d kunnen een grote impact op je hebben met doorgaans veel bijwerkingen. Je lijf is hard aan het werk om de kanker en de bijwerkingen van de behandelingen te bestrijden. Dat kost veel kracht en inspanning.

 

Wat doet massage bij kanker voor je

Deze massage is gericht op ontspanning van het zenuwstelsel. Je klachten worden niet `behandeld`, de nadruk ligt op ondersteuning in het herstel.  De massage is een specialisatie omdat er veel soorten kanker zijn met een combinatie aan behandelingen die allen een eigen (uitgebreide) lijst van bijwerkingen kunnen hebben. Door een massage ervaar je meer ontspanning en minder stress. Ook zal je nachtrust verbeteren en je zult weer in contact komen met je eigen lichaam en ervaren dat je lichaam meer is dan een ziek lichaam.  De massage kan ook pijnvermindering geven. De massage wordt op een rustige ontspannen manier gegeven, te vergelijken met het insmeren van bodylotion (dus geen grote druk zoals bijvoorbeeld bij de sportmassage het geval kan zijn). Met veel zorgzame aandacht, rust en tijd voor jou als mens.

De massage kan in elke behandelfase worden gegeven: tijdens de behandelingen als ondersteuning en pijnvermindering, na de behandelfase om je herstel te ondersteunen en als extra ontspanning met liefdevolle aandacht als de ziekte niet meer te genezen is.

Reviews

"Vlak voor mijn laatste chemo kuur ben ik via via met Yvonne in contact gekomen. Ik had ook net vernomen dat ik BRCA-1 gen drager ben met het advies, amputatie van beide borsten. Hoewel ik al snel had geaccepteerd dat dit de beste beslissing voor mij zou zijn, bleef ik toch met veel vragen en twijfels zitten. Ik woon al een lange tijd in Dubai en kreeg niet veel duidelijkheid van mijn behandelende artsen en las tegenstrijdige meningen over bepaalde vragen die ik had omtrent de operatie en eventuele reconstructie. 

 

Ik vond het erg bijzonder hoe Yvonne zichzelf beschikbaar maakte om mijn vragen te beantwoorden. Vanwege de afstand, tijdsverschil en alles wat in die tijd speelde, was het op dat moment het makkelijkst om dit via email te doen, terwijl zij meerdere malen aangaf dat zij bang was te zakelijk over zou komen. In tegendeel; in wat voor mij de moeilijkste tijd was van de hele 'reis', de onwetendheid en twijfels zwaarder voelden dan bijv. de chemo kuren, wist zij mij met Nederlandse nuchterheid en tegelijkertijd vol gevoel, medeleven en geduld, mijn vragen en twijfels te beantwoorden. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik, voor mij, de juiste beslissing kon maken, maar ik ook de vele gevoelens die er bij komen spelen, een plaatsje kon geven. 

 

De tips en adviezen die Yvonne mij gaf, kwamen vaak vanuit haar ervaring en onderzoek, zij besprak soms ook haar gevoelens die er bij kwamen kijken en dit gaf een gevoel van ‘zij begrijpt mij’, maar zorgde er ook voor dat ik begreep dat iedereen het anders kan ervaren."

 

Kirsten Langeveld

bottom of page